Testimonis de “El preu de ser mare”: Gala, mare de dues nenes

La reproducció assistida en general i la que fa servir òvuls de donants en particular té moltes facetes i no es pot ni s’ha de resumir de manera simple. El preu de ser mare, la investigació de la Júlia Bacardit està documentant casos de tota mena, recollint testimonis i experiències molt diferents. Anirem publicant els extractes d’alguns testimonis per il·lustrar la complexitat moral, econòmica i legal de la qüestió. Hem de tenir en compte, també, que la situació a Espanya no és com la d’altres països; per exemple, a Alemanya, Noruega y Suïssa la donació està prohibida pel risc d’explotació del cos de la dona; a Itàlia i a França no és permès donar cap quantitat de diners a les donants, més enllà de la cobertura de despeses que puguin acreditar. Altres països, com el Regne Unit, Holanda, Bèlgica o Nova Zelanda, no permeten que la donació sigui anònima i els nascuts d’òvuls de donants tenen dret, arribada la majoria d’edat i si ho volen, a conèixer el seu origen biològic. A Espanya no hi ha cap d’aquestes restriccions.

Avui coneixerem el cas de…

Gala, mare de dues nenes

La Gala (aquest no és el seu nom real) és mare de dues nenes nascudes d’òvuls de dues donants diferents. No ha volgut dir res a les seves filles. Quan tenia 35 anys va decidir que volia ser mare, però va trigar cinc anys i es va haver de sotmetre a vuit intervencions abans d’aconseguir-ho. Va poder recórrer als serveis de les clíniques privades perquè és mestra funcionària d’escola pública i la mútua li cobria les intervencions. D’una altra manera no s’ho hagués pogut permetre. La maternitat li ha costat visites a clíniques, intervencions, períodes de repòs i llistes d’espera, i el procés ha fet que s’adonés que la infertilitat és un problema molt freqüent. Em convida a casa seva i el seu menjador està proveït d’una cuineta de joguina i de peluixos de totes les mides. Les nenes són al parc amb en Jaume, parella de la Gala i pare biològic de les criatures.

No els explicaré res, a les meves filles: les he parides jo! Però la veritat és que alguna amiga m’ha recomanat dir-los-ho. Em va sorprendre molt, l’amiga va advertir-me que si algú que coneix la història vol fer mal a les meves filles podrà utilitzar aquesta informació en contra d’elles, si els ho explica.

Aquest testimoni forma part de El preu de ser mare, llibre fruit de la investigació que Júlia Bacardit està duent a terme sobre la donació d’òvuls i la reproducció assistida. Si vols donar suport a la investigació de la Júlia, participa al nostre Verkami.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s